Session 6: Sponsor & Parent Night (Works of Mercy)

10 minutes 8:20

Queen of Apostles Confirmation Preparation 2024-2025

This session's objectives:

- To encourage Candidates and Sponsors to develop their Christian friendship and help them appreciate one another's gifts and talents, especially through mutual service
- To teach Sponsors, Parents & Candidates about the Corporal & Spiritual Works of Mercy and introduce the Gifts of the Spirit
- To educate Sponsors about key components of their role in the sacrament of Confirmation

This session's program:

- 1. Name-tag pick-up / Gifts and Talents icebreaker 10 minutes 6:45 - sponsors & candidates pair up to fill in a "<u>personality profile</u>" on likes and abilities - sponsors and candidates discuss potential Confirmation Name saint(s) & what has been covered so far – also what they <u>like or find difficult about being Catholic</u>
- 2. Welcome / Opening Prayer (sing "Pan de Vida" v. 1-2) 5 minutes 6:55
- 3. Introductory Talk by Fr. Jason Malave 10 minutes 7:00
- 4. Videos: Corporal Works of Mercy 10 minutes 7:10 <u>Catholic Central (English)</u> w/ Spanish subtitles – v. similar to <u>Lente Catolico (Spanish)</u>
- 5. Exploration: Works of Mercy (Candidates & Sponsors) 35 minutes 7:20
 - refer to handout with pictures illustrating both types of Works of Mercy
 - discuss the videos: Which Corporal Work of Mercy stood out to you?
 - Which do you feel you do the most/best, whether in your own family or in your community?
 - Which do you feel drawn to do more of or think more deeply about?

- look at the pictures and discuss the **Spiritual** Works of Mercy:

- Which do you feel you do the most/best, whether in your own family or in your community?

- Which do you feel drawn to do more of or think more deeply about? - go through <u>"Saints of Mercy" worksheet</u> and debate the answers

- 6. Candidate Service Hours / Role of Sponsors (Rachel) 15 minutes 7:55 - service opportunities & requirements - handout & magazine on responsibilities
- 7. Gifts of the Spirit Demonstration (Rachel) 10 minutes 8:10
 gift opened, cards to each candidate & Sponsor(s), opened by student w/ Nov. b-day
 intro to rite of anointing, speaking with Bishop

8. **Reminders & Closing Prayer** - St. Ignatius' Prayer for Generosity (from slides)

Homework for Candidates:

- finish handouts and worksheets from this class with your Sponsor & <u>turn in</u> next wk schedule time to meet, even virtually!
- also textbook pp. 41-43 and journal pp. 52-54 for next class
- next class next wk Tr A Mon 11/18 & Tr B Wed 11/20 & Thurs 11/21 bk/journ HW due
- work on <u>Confirmation Name Reflection</u>, due Mon. 12/9 (*Tr A*) or Thurs. 12/12 (*Tr B*)
- work on meeting your service hours! Community Family Mass this Sunday 11/17;
- SVDP Thanksgiving Food Drive distribution next week Fri 11/22 & Sat. 11/23;

Breakfast with Santa Sat. 12/7 (during Catholic HS test, so better for those already in HS)