This session's objectives:

- To encourage Candidates and Sponsors to develop their Christian friendship and help them appreciate one another's gifts and talents, especially through mutual service
- To teach Sponsors, Parents & Candidates about the Corporal & Spiritual Works of Mercy and introduce the Gifts of the Spirit
- To educate Sponsors about key components of their role in the sacrament of Confirmation

This session's program:

- 1. Name-tag pick-up / Gifts and Talents icebreaker 10 minutes 6:45
 - sponsors & candidates pair up to fill in a "personality profile" on likes and abilities
 - sponsors and candidates discuss Confirmation Name saint & what has been covered so far in class also discuss what they <u>like or find difficult about being Catholic</u>
- 2. Welcome / Opening Prayer (sing "Pan de Vida" v. 1-2) 5 minutes 6:55
- 3. **Introductory Talk by Fr. Jason Malave** 10 minutes 7:00
- 4. **Videos: Corporal Works of Mercy** 20 minutes 7:10 from Catholic Central (English) and Lente Catolico (Spanish)
- 5. **Exploration: Works of Mercy** (Candidates & Sponsors) 25 minutes 7:30
 - refer to handout with pictures illustrating both types of Works of Mercy
 - discuss the videos: Which **Corporal** Work of Mercy stood out to you?
 - Which do you feel you do the most/best, whether in your own family or in your community?
 - Which do you feel drawn to do more of or think more deeply about?
 - look at the pictures and discuss the **Spiritual** Works of Mercy:
 - Which do you feel you do the most/best, whether in your own family or in your community?
 - Which do you feel drawn to do more of or think more deeply about?
 - go through "Saints of Mercy" worksheet and debate the answers
- 6. Candidate Service Hours / Role of Sponsors (Rachel) 15 minutes 7:55
- service opportunities & requirements handout on Sponsor responsibilities
 7. **Gifts of the Spirit Demonstration** (Rachel) 10 minutes 8:10
- 7. **Gifts of the Spirit Demonstration** (Rachel) gift opened, cards to each candidate & Sponsor(s)
 - intro to rite of anointing, speaking with Bishop
- 8. Reminders & Closing Prayer

10 minutes 8:20

- St. Ignatius' Prayer for Generosity (from slides)

Homework for Candidates:

- finish handouts and worksheets from this class with your Sponsor
 - schedule time to meet, even virtually!
- <u>next class</u> for all students after Thanksgiving homework from last week due
 - Confirmation Name Reflection due Mon. 11/27 (Track A) or Fri. 12/1 (Track B)
 - work on meeting your service hours!